Kätten kertomaa

Kätten kertomaa

Nikarin tarinassa yhtenä tärkeimmistä kertojaäänistä on kaanonin lailla aikojen takaa aina näihin päiviin periytynyt käsityötaito. Kun Nikarin perustaja Kari Virtanen jo nuorena poikana 1900-luvun puolivälissä ryhtyi tekemällä oppimaan elämäntyötään, tuotteita valmistettiin voimakkaaseen tarpeeseen. Samalla tiedettiin, ettei hötkyillen saada aikaiseksi hyvää: taiten tehty ilahduttaa käyttöiällään ja kauneudellaan.

Viisautta metsistä

Kotimme rakentuvat meille rakkaista ihmisistä, turvallisuuden tunteesta ja tarkoin elämäämme valitsemista esineistä. Parhaimmillaan kotimme esineet toimivat erinomaisesti tarkoituksessaan, mutta ovat samalla paljon muuta kuin tehtävänsä täyttäjiä. Ei ole liioiteltua kutsua puukalusteita elämänmittaisiksi kumppaneiksi. Juttuseuraksi niistä ei ole, mutta senkin puutteen edestä ne tuovat kotiin mukanaan selittämätöntä sielukkuutta ja viisautta vuosikymmeniä kasvaneista metsistä. Valtaosa esineen kauneudesta piileekin juuri sen syntytarinassa. Metsäkertomusten lisäksi kalusteesta on luettavissa valmistajansa tinkimätön käsiala.

Valtaosa esineen kauneudesta piilee sen syntytarinassa. Metsäkertomusten lisäksi kalusteesta on luettavissa valmistajansa tinkimätön käsiala.

Perch jakkarat

August industry jakkarat

Sanatonta yhteistyötä

Puuseppä kantaa mukanaan ikiaikaista kädentaidon perinnettä ja jättää jälkensä huolella työstämäänsä esineeseen. Käsillään ajattelevalla ammattilaisella on syvä ymmärrys materiaaliinsa ja lihasmuistissaan taidot sen kesyttämiseen. Puu ja puuseppä tekevät sanatonta yhteistyötä. Puu tuo työpöydälle mukanaan ominaisuutensa, kuten lujuuden, lämmön ja kestävyyden. Puuseppä varmistaa kaikkien näiden ominaisuuksien turvaamisen ja voimistamisen valmiissa tuotteessa. Puun työstämisessä puuseppä hyödyntää oivallista taituruutta. Kalusteen muodossa pyritään tasapainoon ja toimivuuteen. Läheltä tarkasteltaessa löytyvät lujan rakenteen nöyrät sankarit: taidokkaasti työstetyt, kokonaisuutta vahvistavat ja materiaalia kunnioittavat liitokset. Jokainen puukappale ja esine opettavat puuseppää edelleen: kädentaidon perinne jatkuu ja vahvistuu, tulee uusia käytäntöjä ja vanhoja, hyviksi havaittuja päivitetään.