Materiaalien ja muotojen merkitys
Maineikas arkkitehtitoimisto Herzog & de Meuron on valinnut Nikarin December-tuolit suunnittelemaansa Zürichin lastensairaalaan. Rakennuksen sisä- ja ulkotilojen on tarkoitus edistää paranemista.

”Olemme valtavan iloisia, että December-tuolimme on päässyt näin hienoon kohteeseen”, Nikarin Cati Aiha sanoo.
Kohde ei ole mikä tahansa: kyseessä on maineikkaan sveitsiläisen arkkitehtitoimisto Herzog & de Meuronin suunnittelema yliopistollinen lastensairaala Zürichissa. Herzog & de Meuron on palkittu Pritzker Prize -palkinnolla ja tunnetaan erityisesti näyttävien kulttuurikohteiden suunnittelusta, kuten Lontoon Tate Modernista ja Hampurin Elbphilharmonie-talosta – ja myös kiinnostavasta terveydenhuolto- ja sairaala-arkkitehtuurista.
December-tuolissa materiaalit yhdistyvät kauniisti
Viime vuonna valmistunut Zürichin lastensairaala koostuu kahdesta erillisestä rakennuksesta: toinen niistä keskittyy akuuttihoitoon ja toinen tutkimukseen. Kummankin innovatiivisessa rakenteessa vuorottelevat betoni, puu ja lasi sekä kaikkialle integroidut luonnon elementit sekä puistomaiset kokonaisuudet sisätiloissa.
Nikarin täyspuiset December-tuolit on valittu osaksi sairaalan sisustusta ja ne istuvat kokonaisuuteen täydellisesti. Decemberin estetiikka on pelkistetty ja tyylikäs, ja siksi se sopii monenlaisiin tiloihin: ravintoloihin, hotelleihin ja oleskelu- ja odotustiloihin, niin perinteisiin, historiallisiin kuin moderneihinkin.
December-nojatuoli on ollut mallistossamme vuodesta 2012, ja sen ovat suunnitelleet Jasper Morrison ja Wataru Kumano. Tuolin puuosat ovat kauniin pyöristettyjä, täyspuu pääsee rakenteessa oikeuksiinsa.
”Decemberin estetiikka on levollinen, tuoli ei huuda huomiota itseensä vaan säteilee ympärilleen rauhaa”, Cati Aiha sanoo.
Täyspuiseen runkoon yhdistyvät kokonahkaiset tai puuvillaiset istuin- ja selkänojaosat. Zürichin lastensairaalaan tehtiin erityinen verhoilukokeilu uudella ekologisella Bananatex® -materiaalilla, joka on valmistettu kestävästi kasvatetusta Abacá-banaanikasvista.
Toinen rakennuksen pääarkkitehdeista, Jacques Herzog, on ihmetellyt, miten outoa on, että paranemiseen tarkoitetut rakennukset – sairaalat – ovat usein arkkitehtuuriltaan niitä kaikkein rumimpia. Hän ja Pierre de Meuron haluavat kääntää tämän päälaelleen.
Kaiken keskiössä puu materiaalina
Zürichin lastensairaalan ympärille on kasvatettu 250 puuta, ja puu on keskeisessä roolissa sisä- ja ulkoarkkitehtuurissa.
Toinen rakennuksen pääarkkitehdeista, Jacques Herzog, on ihmetellyt, miten outoa on, että paranemiseen tarkoitetut rakennukset – sairaalat – ovat usein arkkitehtuuriltaan niitä kaikkein rumimpia.
Hän ja Pierre de Meuron haluavat kääntää tämän päälaelleen.
”Olemme jo 20 vuoden ajan keskittyneet tähän ongelmaan, koska uskomme, että arkkitehtuuri voi edistää paranemista. Se voi tehdä merkittävän eron”, Herzog sanoo.
Zürichin lastensairaalassa Herzog ja De Meuron halusivat korostaa ulkoa tulevaa valoa ja mittasuhteiden vaihtelua sekä hämärtää kasveilla ja vihreydellä sisä- ja ulkotilan rajaa.
Herzog korostaa myös materiaalien tärkeyttä kokonaisuudessa:
”Sairaalan materiaalit eivät ole vain kauniita katsella vaan myös miellyttäviä koskettaa.”
Puu on sairaalan materiaaleista keskeisin, ja sitä se on myös Nikarille.
Puu ja sen luonteen kunnioittaminen on ollut alusta saakka filosofiamme ytimessä. Haluamme, että tuotteissamme on läsnä puun tuntu, elävän materiaalin rauhoittava läsnäolo – niin kuin December-tuolissa.

Kinderspital, valokuva: Maris Mezulis