Nikarin ostettava palvelu: puukalusteiden huoltokäsittely
Nikarin kalusteet kestävät kovassakin käytössä vuosikymmenestä toiseen, kun niitä huoltaa välillä. Tästä hyvä esimerkki ovat Turun virastotalon kalusteet. Huoltotoimenpiteet on palvelu, jonka voi ostaa Nikarilta.

Turun Aurajoen rannassa on tyylikäs vuoden 1967 rakennus, valtion virastotalo. Alunperin arkkitehtien Risto-Veikko Luukkonen ja Helmer Stenroos suunnittelema rakennus remontoitiin laajasti vuonna 2009. Hankkeen arkkitehtina toimi Pia Sabelström Lukkaroinen Arkkitehdeiltä ja hänen suunnitelmansa pohjalta Senaatti-kiinteistöt tilasi Nikarilta ravintolatilaan suuren määrän Seminar-sarjan kalusteita: öljyvahakäsiteltyjä tammipöytiä ja -tuoleja.
Kalusteet ovat olleet ravintolatilassa kovassa käytössä, mutta niiden pinta on kulunut tyylikkäästi ja arvokkaasti. Senaatti-kiinteistöt halusi varmistaa kalusteiden kauniin ikääntymisen myös tulevaisuudessa ja tilasi Nikarilta huoltokäsittelyn: ensin vuonna 2019, ja sitten vuonna 2023. Käsittely oli nopea ja se tehtiin paikan päällä.
”Öljyvahakäsiteltyihin kalusteisiin on helppo tehdä huoltokäsittely asiakkaan luona”, Nikarin kotimaan myynnistä vastaava Marjaana Thuneberg kertoo.
”Kalusteita ei tarvitse lähteä kuskaamaan mihinkään, vaan öljyvahapinta voidaan hioa ja käsitellä paikan päällä, sillä materiaaleista ei irtoa mitään myrkyllistä, eikä käsittely vaadi erityisiä teknisiä välineitä.”
”Nelisen vuoden välein on hyvä arvioida, että olisiko nyt hetki huoltokäsittelylle”, Thuneberg sanoo. ”Ainakin tiloissa, jossa kalusteet ovat kovassa käytössä.”
Öljyvahattu kaluste kestää vuosikymmenestä toiseen
Nikarin Seminar-sarja toimii erityisen hyvin suurissa projektikohteissa, sillä sen muotoilu kestää aikaa ja toimii monenlaisissa tiloissa. Alunperin tuoli tuli Nikarin mallistoon oikeastaan Steven Hollin kautta: Kiasman suunnitellut arkkitehti oli nähnyt tuolin Nikarin perustajan Kari Virtasen verstaalla ja sanonut, että tuon haluan Kiasmaan. Lopulta nykytaiteen museoon tehtiin Seminarista niin tuoleja, pöytiä kuin penkkejä, ja malli on ollut siitä lähtien Nikarilla tuotannossa ja suosittu etenkin projektikohteissa.
”Sarjan kalusteissa on todella kaunis liitosmaailma”, Thuneberg sanoo ja kuvailee Seminar-pöydän uniikkia rakennetta: pöytätaso on upotettu kehärakenteen sisään. Pöydässä on myös kätevää se, miten jalat ovat aivan nurkissa, eli pöydän ääressä on kaikissa kohdin miellyttävää istua.
Selkeälinjainen Seminar-sarja voisi olla peräisin 1960-luvulta, eli samalta vuosikymmeneltä kuin Turun virastotalo, mutta yhtä lailla se voisi olla vastikään suunniteltu. Seminarin muotokieli on pelkistetyn ikuista. Ja sitä sarjan kalusteet todella ovat, kun niitä huoltaa oikein.
Sopiva huoltoväli riippuu käyttäjästä. Öljyvahatun täyspuisen kalusteen kanssa tärkeintä on muistaa, että puhdistukseen käytetään vain nahkeaa liinaa. Rasvaa poistava pesuaine poistaa myös öljyvahan, tekee kalusteesta nahkean ja vie lämpimän puun tunnun.
”Öljyvahaus on myös siitä kätevät käsittely, että kalustetta ei tarvitse välttämättä huoltaa kokonaan, voi tehdä vain paikkahuoltoja. Jos taas lakkapinta vaurioituu, pitää koko tuote kuljettaa tilaan, jossa vanha lakka voidaan hioa ensin pois ja lakata sitten uudelleen”, Thuneberg sanoo.
Huoltokäsittely on nopea ja helppo Nikarin palvelu
Nikarin huoltokäsittely on palvelu, jonka voivat tilata yhtä hyvin niin projekti- kuin yksityisasiakkaat. Jos kalusteissa on lakkapinta, haemme ne suojattuun tilaan, jossa teemme huoltokäsittelyn. Öljyvahatut kalusteet huollamme paikan päällä – joko asiakkaan julkitiloissa tai kodissa.
Turun virastotalon kalusteiden huoltokäsittely kesti kummallakin kerralla nelisen päivää ja oli helppoa ajoittaa kesäaikaan, jolloin ravintola oli kiinni. Sitä ennen Nikarilta oli käynyt asiantuntija arvioimassa kalusteiden kunnon.
”Nelisen vuoden välein on hyvä arvioida, että olisiko nyt hetki huoltokäsittelylle”, Thuneberg sanoo. ”Ainakin tiloissa, jossa kalusteet ovat kovassa käytössä.”
Säännöllisesti tehty huoltokäsittely pidentää kalusteiden ikää ja saa niiden ilmeen kirkastumaan. Luonnonmateriaali on elävä, ja se elää niin säiden kuin lämpötilojenkin mukana. Seminar-sarjan pöytien keskellä on elämisrako, jonka ansiosta puu pääsee laajenemaan kosteilla ilmoilla ja taas kuivilla kutistumaan.
Thuneberg on myös itse opiskellut aikoinaan huonekalupuusepäksi, ja siksi hän tuntee myymiensä kalusteiden materiaalin ja rakenteet, ymmärtää syvällisesti niiden hienouden.
”Puu on ihmeellinen, hieno materiaali. Kaunis ja elävä. Kun puukaluste tehdään perinteisin liitoksin, pitää ottaa monta asiaa huomioon. Arvostan puuseppiemme ammattitaitoa yli kaiken.”
Puukalusteita pystyy myös aina täydentämään ja korjaamaan. ”Puu vanhenee arvokkaasti kunhan siitä pitää huolta. Se luo rauhoittavaa ilmapiiriä ympärilleen.”
Kuvat: Riku Toivonen