Nikarin tuolit täydentävät Harbore-ravintolan tunnelmaa

Nikarin tuolit täydentävät Harbore-ravintolan tunnelmaa

Helsingin Katajanokalle avautui syksyllä uusi maamerkki: Anttinen Oiva Arkkitehtien suunnittelema puinen rakennus, joka kätkee sisälleen hotellin ja ravintolan. Nikarilla on kunnia olla osa Franz Designin suunnittelemaa sisustuskokonaisuutta.

Kaarevat pehmeät muodot, luonnollinen harmoninen kokonaisuus, viimeistellyt yksityiskohdat, suomalainen puu pääosassa – sekä uutta Katajanokan Laituri -rakennusta että Nikarin Linea RMT3 -tuolimallia voisi kuvailla samalla tavoin. Siksi ne sopivat täydellisesti yhteen.

Katajanokan Laituri on Kauppatorin kupeeseen avautunut Helsingin uusi arkkitehtoninen maamerkki, joka pitää sisällään Stora Enson pääkonttorin sekä S-ryhmän Solo Sokos Hotel Pier4:n ja ravintola Harboren. Rakennuksen on suunnitellut Anttinen Oiva Arkkitehdit, hotellin ja ravintolan sisustusarkkitehtuurista vastasi Franz Design. Sisätilojen osalta projekti kesti kolme vuotta, ja sen aikana Franzin tiimi, muun muassa Elina Kousa ja Heini Korpinen suunnittelivat niin hotellin yleiset tilat, hotellihuoneet, sauna- ja konferenssitilat, kuntosalin kuin hotellin ravintolan ja kattobaarin.

”Itse rakennus on todella uniikki ja sen vaikuttavat elementit loivat kehyksen tiloille. Kauniiseen kohteeseen oli helppo luoda kauniit tilat”, Kousa ja Korpinen sanovat.

Marraskuussa 2024, korkeatasoisen kansainvälisen arkkitehtuurikutsukilpailun voittajaehdotuksen pohjalta toteutettu rakennus Katajanokan Laituri palkittiin Vuoden 2024 Puupalkinnolla. Tuomaristo totesi sen olevan vaikuttava esimerkki suomalaisen puurakentamisen tasosta.

Kaikkialla rakennuksen sisätiloissa korostuvat suomalaiset luonnonmateriaalit. Pääaulan lattiassa on käytetty graniittia ja rakenteissa suomalaista kuusta.

Rakennuksen arkkitehtuuri on vaikuttava: pyöristetyt muodot toistuvat kaikkialla, pääaulan kattorakenne on kuin suuri silmä kohti taivasta.

Samaa pyöreää muotoa on myös Nikarin Linea RMT3 -tuolimallissa, jonka Kousa ja Korpinen ottivat keskeiseen rooliin Harbore-ravintolan sisustusta. Tuoli löytyy myös suite-tason hotellihuoneiden pöytien äärestä.

”Halusimme irtokalusteissa peilata rakennuksen suomalaista puumateriaalia ja luonnollisuutta, mutta tuoda myös pehmeyttä tasapainottamaan tilan korkeutta”, Korpinen sanoo. ”Ja tuoda tilan painopistettä ikään kuin alemmas, istujan tasolle.”

Suomalaisen puun kauneus

Rakennuksen sisätilojen yleisilme on vaalea, sillä puurakenteet ovat kaikkialla näkyvillä. Hotellin puolella vaaleaa yleisilmettä on korostettu vaaleilla puisilla irtokalusteilla, kun taas ravintolan puolelle haluttiin luoda syvempää tunnelmaa.

”Ravintolassakin talon arkkitehtuuri on vaaleudellaan ja luonnollisilla vaaleilla puupinnoilla läsnä, rakenteissa havupuuta, kiintokalusteissa saarnea”, Kousa sanoo. ”Halusimme tuoda irtokalusteilla sen rinnalle selkeän oman kerroksensa, joka erottautuu, luo kontrastin rakenteelliselle puulle.”

”Halusimme irtokalusteissa peilata rakennuksen suomalaista puumateriaalia ja luonnollisuutta, mutta tuoda myös pehmeyttä tasapainottamaan tilan korkeutta”, Korpinen sanoo. ”Ja tuoda tilan painopistettä ikään kuin alemmas, istujan tasolle.”

Nikarin tuolit tulivat varhaisessa vaiheessa osaksi sisustussuunnitelmaa.

Rudi Merz on suunnittellut Linea RMT3 -tuolin Nikarin mallistoon jo vuonna 2009. Tuolin elegantti ulkomuoto rakentuu pyöreiden pehmeiden muotojen ympärille, jotka toistuvat niin selkänojassa kuin leveässä pehmustetussa istuinosassa. Muotokieli on orgaaninen ja vie ajatukset luonnonmuotoihin.

”Tuolin estetiikka ja kauneus tukivat konseptia”, Korpinen sanoo.

Laadukasta suomalaista puusepäntyötä

Kousa ja Korpinen kertovat, että he toivat ravintolan sisustukseen lisää pehmeyttä verhoilla ja kiintokalustesohvilla, mutta myös Nikarin tuolin pehmeä muotokieli oli olennainen osa kokonaistunnelman syntymistä.

”Nikarin tuolit ovat suomalaisia laadukkaita high end -puusepäntuotteita. Tuolit tuovat jo itsessään tilaan arvoa”, Korpinen sanoo.

Linea RMT3-tuoli on Harbore-ravintolan sisustuksessa keskeisessä roolissa: lähes 200-paikkaisessa ravintolassa niitä on yhteensä 66 kappaletta. Koska Nikarin tuotteet ovat suomalaista käsityötä, voidaan projektikohteisiin hakea juuri oikeat petsin sävyt ja pitää huolta, että tilassa ei ole monia keskenään ristiriitaisia puun sävyjä vaan kokonaisuus pysyy harmonisena. Saarnipuun petsauksen oikeaa sävyä haettiinkin hartaasti.

”Yhteistyö oli hyvä, saimme Nikarilta sävymalleja, joista pystyimme valitsemaan juuri oikean, joka sopi muihin kalusteisiin”, Kousa kertoo.

Korpinen ja Kousa ovat tyytyväisiä lopputulokseen: Hotellin vieraat tuntevat, että hotellin konsepti jatkuu yhtenäisenä myös ravintolan puolelle, ja pelkästään ravintolaan tulevat vieraat taas tuntevat, etteivät he ole hotelliravintolassa vaan ravintolassa, jolla on oma erityinen tunnelmansa ja paikkansa. Ja millainen paikka se onkaan: Kauppatori ja sitä ympäröivät arvorakennukset ovat aivan vieressä. Ravintolan jokaiselta istumapaikalta näkee merelle.

Linea RMT3 -tuolimallin kaarevan aaltomaisen selkänojan voi ajatella peilaavan myös satama-altaan veden liikkeitä.