Nikarin koti

Nikarin koti

Turuntieltä käännytään Fiskarsintielle ja maisema muuttuu hetkessä. Kallioon puhkaistu tunneli on kuin portti, josta kuljetaan ikiaikaista rauhaa huokuvalle luovuuden näyttämölle. Tien oikealle puolelle aukeaa näkymä Borgbyträsket-järvelle ja saapujan toivottavat tervetulleeksi satoja vuosia vanhat, satumaiset jalopuut. Alueen ainutkertainen puusto ja luonto ei ollut vähäisimpiä syitä, joiden vuoksi Kari Virtanen kiinnostui Fiskarsin alueesta jo 1970-luvulla. Sen inspiroiva ympäristö, luonnonläheisyys ja 16 puulajin muodostama vehmaus rakentavat kiehtovan ja Suomen mittakaavassa verrattoman biodiversiteetin.

Vajaa sata kilometriä Helsingistä länteen sijoittuva Fiskars on merkittävä, yhteenkokoava voima Suomen käsityön ja muotoilun kentällä. Entisen Pohjan kunnan alueelle vuonna 1649 perustetun Fiskarsin rautaruukin paikalle on nyttemmin asettunut lukuisia taiteilijoita, käsityöläisiä ja muotoilijoita työskentelemään, inspiroitumaan ympäröivästä, ainutlaatuisesta luonnosta ja ammentamaan tekijyyden voimaa muilta alueen ammatinharjoittajilta. Alueella asuu noin 600 ihmistä, joiden lisäksi paikka kuhisee erityisesti kesäisin alueeseen tutustuvista ulkopaikkakuntalaisista. Ympäri vuoden toimivat palvelut majoitusliikkeineen ja ravintoloineen sekä kulttuurielämykset näyttelyineen elävöittävät aluetta myös hiljaisemmalla talvikaudella.

Nikari muutti Fiskarsiin vuonna 1993, samoihin aikoihin kuin edellä mainittu tunneli puhkaistiin oikaisemaan liikenteen kulkua alueelle. Toistasataa vuotta sitten rakennetusta vanhasta konepajasta löytyi sopiva paikka puusepänverstaalle, johon yritys asettui kehittämään ja laajentamaan toimintaansa. Verstaan vieressä virtaava Fiskarinjoen koski tuottaa sähköä verstaan toiminnan ylläpitämiseksi ja liki konepajarakennusta sijaitsevan sahan kanssa tehdään tiivistä, ymmärtävää yhteistyötä. Alue on puusepille verraton työskentely-ympäristö: yhteys luontoon on välitön ja näkymä työstettävän materiaalin elinkaareen käsinkosketeltava.