Ennen kaikkea puuseppä

Ennen kaikkea puuseppä

Kaj Franck -muotoilupalkinnon saaja vuonna 2022 on Nikarin perustaja, puuseppä Kari Virtanen.

Design Forum Finlandin vuotuisesti myöntämä palkinto kunnioittaa muotoilija Kaj Franckin työn henkeä ja periaatteita korkeatasoisesta, demokraattisesta ja funktionaalisesta suunnittelusta, jolla pyritään ratkaisemaan käytännön haasteita ja luomaan uusia mahdollisuuksia muotoiluosaamista käyttäville yrityksille. Erityiseksi ansioksi palkinnon saajalle mainitaan kyky tuoda arkeen kauneutta, iloa ja parempaa elämän laatua.

”Palkinto on minulle hyvin mieluinen erityisesti siksi, että puusepän urani alussa tein juuri Kaj’n kanssa niin tiiviisti töitä. Hänestä tuli minulle eräänlainen henkinen oppi-isä, jonka metodeilla olen jatkanut tähän päivään saakka.”

”Palkinto on minulle hyvin mieluinen erityisesti siksi, että puusepän urani alussa tein juuri Kaj’n kanssa niin tiiviisti töitä. Hänestä tuli minulle eräänlainen henkinen oppi-isä, jonka metodeilla olen jatkanut tähän päivään saakka”, Virtanen toteaa. 1970-luvulle sijoittuneiden yhteisten projektien ohella Kaj opetti Karille edelläkävijyydessään asioita muiden muassa ympäristöstä ja uusiokäytöstä. Hauskaakin oli, kertoo Kari. Kaj oli hyvä ruoan ystävä ja tuli mielellään Karin kotiin syömään taiten tehtyä kotiruokaa.

Tärkeäksi Kari kokee sen, ettei ole koskaan kaihtanut töitä tai kokenut tarpeelliseksi rajata tekemistään. Betonilaudoituksista tyylihuonekaluihin urallaan tehneelle Virtaselle työn monipuolisuus on tuonut tekemiseen ja ennen kaikkea asenteeseen hyvää perspektiiviä. Samoin on ollut erityisen antoisaa työskennellä eri arkkitehtien kanssa ja näin liikkua muotokielestä toiseen. ”Nuorena työskentelin minua vanhempien, kokeneiden arkkitehtien kanssa ja nyt vanhempana puuseppänä maksan oppivelkojani potkimalla nuorempia arkkitehteja eteenpäin”, Virtanen kertoo.

Etelä-Pohjanmaalla varttunut Virtanen perusti oman yhden miehen puunsepänverstaansa Nikarin 19-vuotiaana vuonna 1967. Mitä hän haluaisi sanoa nyt niille nuorille puusepänaluille, jollainen on itsekin ollut? ”Luovuutta on se, että ymmärtää lähteä kotoansa pois. Käykää vähän maailmalla: käykää eri verstaissa, opetelkaa tekemään ovia ja ikkunoita, opiskelkaa historiaa, tyylejä, materiaaleja ja muodostakaa kaikesta siitä oma käsityksenne”, Virtanen summaa.

Kaikenlaisia hattuja Virtasen päähän on koitettu tarjota, mutta mikään niistä ei tunnu aivan niin sopivalta kuin yksi. Hän on ennen kaikkea puuseppä.

Kaj Franck -muotoilupalkintonäyttely nähdään Glasshouse Helsingissä (Aleksanterinkatu 13) 5.–28.5.2022.