Hiilijalanjälkiä

Hiilijalanjälkiä

Kestävä kehitys on nykyisin entistäkin merkityksellisempää, ja meillä on onni oppia jatkuvasti uutta globaalien tutkimustulosten kautta. Teetimme vast’ikään kymmenelle tuotteellemme päästöinventaarion, jossa niiden hiilijalanjälki laskettiin laajasti käytössä olevan GHG-protokollastandardin mukaisesti. Se auttaa meitä pyrkimään aina vain parempaan.

Tuotantomme lähtökohta on hyvä: puu on uusiutuva raaka-aine ja studio-työpajamme käyttää 100% uusiutuvaa energiaa naapurissamme sijaitsevasta vesivoimalasta. Puu on myös erinomainen hiilinielu, joka imee itseensä ilmakehään päässyttä hiilidioksidia ja sen sisältämää hiiltä. Materiaalien ja tuotannon lisäksi tuotteen hiilijalanjälki syntyy esimerkiksi kuljetuksista, pakkauksista ja lopulta tuotteen hävittämisestä sen elinajan lopulla. Jos hiilen sitoutuminen materiaaliin huomioidaan luvuissa kuten usein tehdään, tuotteemme ovat pääosin hiilineutraaleja. Esimerkiksi Biennale-jakkara-pöydän hiilijalanjälki sen koko elinkaaren aikana on 23,46 kg CO2e, mutta jos siinä huomioidaan materiaalin hiilensidonta -64,65 kg CO2e, pöydän hiilijalanjälki onkin negatiivinen -41,19 kg CO2e.

Jos hiilen sitoutuminen materiaaliin huomioidaan luvuissa kuten usein tehdään, tuotteemme ovat pääosin hiilineutraaleja.

Tämä voi olla todellisuudessa harhaanjohtavaa: valmistaminen vaatii aina energiaa ja jokaisen tulisi ymmärtää, että maailma ei pelastu ostamalla suuria määriä ns. ”hiilineutraaleja” tuotteita. On myös hyvä muistaa, ettei kaikkea voi mitata vain hiilijalanjäljellä. Tuotteemme on tehty kestämään jopa – tai ainakin – 100 vuotta. Materiaaleista vaikkapa villalla on suurin hiilijalanjälki, mutta se on todella pitkäikäistä eikä tuota ympäristöön nanomuoveja. Siksi kuluttajana kannattaa olla kriittinen, kun tarkastelee tuotteiden hiilijalanjälkiä.

Lue täältä tarkempi päästöinventaario.