Nikarilaiset: Marjaana Thuneberg

Nikarilaiset: Marjaana Thuneberg

”Jokainen työpäivä on erilainen”, tavataan sanoa monesta työstä. Aivan erityisesti totuus pätee Marjaana Thunebergin päiviin – ja hänen mielestään se on hyvä niin. Kotimaan myynnistä vastaavan Marjaanan matka Nikarilla alkoi kymmenkunta vuotta sitten. ”Työni koostuu erilaisista asiakkaita, erilaisista projekteista ja erilaisista aikatauluista. Nautin tästä työstä: ympäristöstä jossa saan työskennellä, materiaaleista joiden parissa saan toimia ja huipusta tiimistämme”, Marjaana kertoo.

Työpäiviin saattaa sisältyä niin toimistotöitä sähköpostien ja tarjousten parissa, kohtaamisia palavereiden, esittelykäyntien tai asiakastapaamisten muodossa kuin vaikkapa mallikalusteiden kuljettamista projektikohteisiin. ”Muutamia toimistoja, pari kirkkoa ja koulua, muutama ravintola”, Marjaana luettelee tällä hetkellä käynnissä olevia projekteja. Narut pysyvät Marjaanalla visusti käsissään. Tärkeimmiksi taidoiksi työssään Marjaana itse kokee kuitenkin tarkkaavaisuuden: sen, että kuuntelee herkällä korvalla asiakkaan tarpeita ja vaatimuksia, ja osaa näin tehdä taiten poimintoja valikoimasta tai ehdottaa räätälöityjä vaihtoehtoja.

Tärkeimmiksi taidoiksi työssään Marjaana itse kokee kuitenkin tarkkaavaisuuden: sen, että kuuntelee herkällä korvalla asiakkaan tarpeita ja vaatimuksia, ja osaa näin tehdä taiten poimintoja valikoimasta tai ehdottaa räätälöityjä vaihtoehtoja.

Palkitsevimpia ovat ne hetket, kun asiakas on tyytyväinen ehdotettuun ratkaisuun, kokonaisuuteen ja tuotteisiin ylipäänsä. Marjaanalle tuntuu merkitykselliseltä työskennellä yrityksessä, jonka asiakaskin tuntuu valitsevan arvopohjaisesti. ”Asiakkaat tiedostavat, minkälaisen yrityksen kanssa ovat tekemisissä – sellaisen, joka toimii kuten kertookin toimivansa. On ilo saada myydä ja viedä eteenpäin tarkkaan mietittyä ja harkittua, laadukkaita materiaaleja ja taidokasta puusepäntyötä”, Marjaana kertoo. Vuosien varrella hän on huomannut viennin puolelta kantautuneiden hyvien energioiden tuovan lisää positiivista väreilyä myös kotimaan puolelle. ”Usein vasta kun jostakin suomalaisesta pidetään maailmalla, ymmärrämme itsekin sen arvon. Emme aina välttämättä näe asioiden hyvyyttä, ennen kuin arvostus tulee ulkopuolelta”, Marjaana pohtii.

Puusepäksi aikanaan opiskellutta Marjaanaa on aina kiehtonut käsillä tekeminen ja puu materiaalina, moninaisissa muodoissaan ja vaitelevine ominaisuuksineen. Vuodet Nikarilla ovat opettaneet materiaalista ja käsityöstä entisestään, kuten myös rakenteista, liitoksista ja muodoista. Ympyrä tuntuu sulkeutuneen: elämä kuljetti taidokkaan käsityön vaikutuspiiriin ajatellusta reitistä poiketen, mutta silti perille saakka.