Biennale-jakkaran tarina

Biennale-jakkaran tarina

Uuden kalusteen elämä tuntuu usein alkavan siitä hetkestä, kun se löytää paikkansa kodistamme. Laskentatavasta riippuen sen tarina on saattanut kuitenkin käynnistyä jo kymmeniä vuosia sitten.

Kari Virtanen suunnitteli Biennale-jakkaran alkujaan vuoden 2014 Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin. Jakkarassa yksinkertaisen moderni muotokieli saavutetaan puusepän vankalla ammattitaidolla. Biennale vaatii valmistuakseen monta vaativaa ja aikaavievää työvaihetta. Niitäkin ennen on jouduttu odottamaan hyvän tovin verran: saavuttaakseen jakkaran vaatiman paksuuden, tammen on oltava monta kymmentä vuotta metsässä mittoihinsa kasvanut. Jakkarat valmistetaan tammen osista, jotka jäisivät muuten käyttämättä esimerkiksi sävyn, oksien tai halkeamien vuoksi.

Niitäkin ennen on jouduttu odottamaan hyvän tovin verran: saavuttaakseen jakkaran vaatiman paksuuden, tammen on oltava monta kymmentä vuotta metsässä mittoihinsa kasvanut. Jakkarat valmistetaan tammen osista, jotka jäisivät muuten käyttämättä esimerkiksi sävyn, oksien tai halkeamien vuoksi.

Ensimmäinen ja aikaavievin työvaihe Biennale-jakkaran valmistuksessa on puumateriaalin hallittu kuivaaminen puusepänkuivaksi. Passiivinen vaihe vie aikaa kuukausia, mutta on ehdottoman tärkeä, jotta puu ei halkeile liikaa tai hallitsemattomasti.

Kuivausta seuraavat vaiheet ovat paitsi moninaiset, myös raskaat – parhaimmillaan yksi jakkara painaa jopa 40 kiloa ja sen työstäminen kysyykin puusepältä erityisen paljon fyysistä voimaa. Kun haluttu suorakulmainen muoto on saavutettu oikohoyläten, jakkara sahataan mittaan ja hiotaan. Työstö jatkuu poikkihionnalla, kulmien ja halkeamien reunojen silottamisella ja lopulta viimeistelyhionnalla. Lopuksi kaluste pintakäsitellään puuöljyseoksella kahdesti. Käsittelyiden välissä jakkara hiotaan vielä kertaalleen miellyttävimmän mahdollisen tuntuman saavuttamiseksi.

Ja sitten: tarina ei ala, vaan se jatkuu.