People of Nikari: Johanna Vuorio

People of Nikari: Johanna Vuorio

Johanna Vuorio on Nikarin omistaja ja toimitusjohtaja. Hän kertoo, mikä Nikarissa sai hänet aikoinaan ihastumaan yritykseen ja tekemään loikan yrittäjäksi – ja mitä hän rakastaa yrityksessä ja sen tuotteissa.

Syvällinen ja rikas ydin

Nikari on aina mielessäni yhdistynyt äärimmäisen laadukkaaseen puusepäntyöhön ja tuotteissa hienosti näkyvään materiaalin arvostamiseen. Kun aloin keskustella yrityksen perustajan Kari Virtasen kanssa mahdollisuudesta jatkaa yritystä hänen ja Rudi Merzin jälkeen, opin paljon heidän tavastaan nähdä käsityön merkitys, luonnonmateriaali ja kauneus.

Nikarin taustalla on valtava määrä syvää ajattelua ja ymmärrystä niin designista, tuotteiden valmistuksesta kuin puusta materiaalina. Käsityöstä. Nikarin historia linkittyy myös sellaisiin ikonisiin nimiin kuin Kaj Franck ja Alvar Aalto, joiden kanssa Kari Virtanen on tehnyt yhteistyötä yrityksen alkuaikoina. Rakkaan ystävän ja Nikarin luovan johtajan Jenni Roinisen kanssa meillä on nyt ollut mahdollisuus kehittää tätä tarinaa eteenpäin.

Ajaton design

Nikarin tuotteet ovat kestäviä ja ekologisia, niissä jokaisessa on vahva materiaalin tuntu. Vaikka tuotteet tehdään piensarjatuotannon omaisesti, jokainen niistä on luonnonmateriaalinsa johdosta ainutlaatuinen. Meillä on ajatuksena luoda puusta tuotteita, joissa on hienostunut tunnelma, rauha ja arvokkuus. Nikarin tuotteet eivät koskaan ole päiväperhoja; tavoitteena on luoda huonekaluja, jotka kestävät aikaa. Olen kovin onnellinen siitä, että olen saanut jatkaa tätä työtä ja jättää siihen myös oman jälkeni.

”Kun aloin keskustella yrityksen perustajan Kari Virtasen kanssa mahdollisuudesta jatkaa yritystä hänen ja Rudi Merzin jälkeen, opin paljon heidän tavastaan nähdä käsityön merkitys, luonnonmateriaali ja kauneus.” — Johanna Vuorio

Luova designstudio

Ideoimme omalla tavallamme jatkuvasti ja teemme paljon yhteistyötä yli valtioiden rajojen. Omana tehtävänäni on tarkastella asioita laajalla skaalalla ja visioida suuria linjoja kohti merkityksellistä, toiveikkaampaa tulevaisuutta – tosin nautin kyllä käytännön osallistumisesta yrityksen kaikkien osa-alueiden työhön vaihtaen tuotekehityksen, tuotannon tai vaikka graafisen suunnittelun päätöksistä talousasioihin.

Inspiroidun värien, valojen, ihmisten, äänten, sanojen, yksityiskohtien tunnelmista, harmonioista ja liikkeistä… ja siitä, että asioille ja ajatuksille annetaan riittävästi tilaa. Kuulun siihen ihmisryhmään, jonka pään sisällä on jatkuvasti niin paljon ajatuksia, että ympäristön täytyy olla ilmava ja rauhallinen. Minulle on tärkeää luoda luovalle työlle parhaat mahdolliset edellytykset: kaiken pitää toimia, ja työympäristön on oltava kuunteleva ja salliva. Luovuus kukkii turvallisessa ilmapiirissä, jossa voi rohkeasti ideoida ja kokeilla. Pienet askeleet ovat yhtä tärkeitä kuin suuret – ja kaikessa päätöksenteossa meidän on mietittävä niiden vaikutuksia tuleviin sukupolviin.

Lahjakas tiimi

Olen todella ylpeä siitä, miten hieno porukka meillä Nikarilla on. Ja kuinka olemme pystyneet vaalimaan ja kehittämään Nikarin alkuperäistä henkeä ja filosofiaa. Olemme työskennelleet yhdessä jo melko pitkään, ja me kaikki olemme oppineet valtavasti. Useammat aivot ovat aina viisaammat kuin yksi ihminen. Nikari on kuin kallisarvoinen helmi, jota viedään eteenpäin sukupolvelta toiselle – herkkä ja hieno tarina Suomesta. Nyt se on meidän käsissämme ja jonain päivänä ojennamme sen seuraaville eteenpäin.”