John Pawson suunnitteli Nikarille uuden Frame Low -sohvapöydän

John Pawson suunnitteli Nikarille uuden Frame Low -sohvapöydän

Meillä on ilo esitellä Kööpenhaminan 3 Days of Design -messuilla mallistomme uusin tuote, John Pawsonin suunnittelema sohvapöytä FRAME LOW.

Pawson kuvailee pöydän lähtökohtaa sanoilla “absoluuttinen selkeys”. Muoto, mittasuhteet ja valmistus pyrkivät suunnittelijalle tyypilliseen selkeyteen ja rauhallisuuteen. Pawsonin pyrkimys äärimmäiseen selkeyteen näkyi jo aiemmin mallistoomme otetun FRAME-sarjan ruoka- ja neuvottelupöydän kohdalla, mutta FRAME LOW-pöydässä muodon puhtaus ja kirkkaus on viety vielä pidemmälle. Muotokieli on niin puhdas, että se tuo mieleen jonkin luonnonilmiön: tuulen, valon, ilman jota hengitämme.

”Pöydän visuaalinen keveys on samaan aikaan yksinkertaista ja lyyristä”, Pawson toteaa.

Puumateriaali nousee keskiöön

Kun muodosta on riisuttu kaikki ylimääräinen, huomio kiinnittyy pöydän materiaaliin, puun elävään pintaan. FRAME LOW -pöytää valmistetaan saarnesta ja tammesta. Jokainen pöytä on uniikki, sillä jokainen puu on uniikki – tietyssä paikassa tietyn aikaa kasvanut yksilö. Kaikki puun elämään vaikuttaneet seikat näkyvät pintakuvioinnin hienosyisissä muodoissa.

Puun henki – sielu – pääsee FRAME LOW:ssa esiin. Kun muoto on pelkistetty, materiaalin lisäksi esiin nousee työn jälki: jokainen käsin tehty liitos ja hiottu pinta sekä osien luonteva yhdistyminen toisiinsa.

Nikari tunnetaan äärimmäisen laadukkaasta puusepäntyöstä. Jokainen mallistomme kaluste valmistetaan Fiskarsissa Etelä-Suomessa, ja vaikka tuotanto on sarjatuotannon omaista, kulkee jokainen FRAME LOW -pöytä Nikarin puuseppien käsien kautta. Jokaisessa FRAME LOW -pöydässä näkyy ihmisen käden kosketus, tuntuu ihmisen läsnäolo.

”Nikarin tuotteissa on tietynlainen rauha ja hienostuneisuus, joka syntyy puusepäntyöntaidon ja elävän materiaalin, puun yhdistelmästä”, Nikarin omistaja ja toimitusjohtaja Johanna Vuorio sanoo.

”Frame-sarja edustaa ajatustamme rauhallisesta selkeydestä – niin designin, mittasuhteiden kuin muotokielenkin osalta. Matala Frame Low jatkaa samaa ajattelutapaa, missä tavoitellaan visuaalista keveyttä ja runollista hienostuneisuutta yksinkertaisin keinoin.” — John Pawson

FRAME LOW -pöydästä kolme versiota

FRAME LOW -pöydästä löytyy kolme erilaista vaihtoehtoa: alatasolla, ilman alatasoa ja puolikkaalla alatasolla. Versioiden välillä on helppo valita, haluaako painottaa sohvapöydän käytännöllisyyttä ja tuoda alatasolla olohuoneeseen lisää säilytystilaa, vai haluaako, että pöytä on mahdollisimman pelkistetty – puolikas alataso taas tuo estetiikkaan kiinnostavan yksityiskohdan. FRAME LOW voi toimia myös sivupöytänä.

FRAME LOW -pöydän eri versioita pääsee ihastelemaan Kööpenhaminan 3 Days of Design -messuilla. Samalla voi tutustua aiemmin keväällä julkistettuihin Nikarin uutuustuoleihin, joista Jasper Morrisonin suunnittelemat Archetyp Lobby ja Archetyp Lounge sopivat hyvin yhteen FRAME LOW -pöydän kanssa. Jonas Forsmanin Faneeri taas on elegantti kokoontaittuva tuoli ja Wesley Waltersin ja Salla Luhtaselan Akademia-tuolin korkeampi versio kaunein valinta baarikeittiöihin.