Tervetuloa Nikarin olohuoneeseen Fiskarsiin!

Tervetuloa Nikarin olohuoneeseen Fiskarsiin!

Fiskars Village Biennale tuo kansainvälisiä taiteilijoita ja suomalaisen muotoilun huippuja yhteen. Meille näyttely on samalla kurkistus Nikarin maailmaan.

Kesällä Fiskarsiin avautuu kolmatta kertaa Fiskars Village Biennale, kansainvälinen taidetta ja designia yhdistävä näyttelykokonaisuus, jossa Nikarilla on kunnia olla mukana. Poikkitaiteellisen yhteisnäyttelyn on Anni ja Kari Korkmanin pyynnöstä kuratoinut Sini Rinne-Kanto, ja mukana on Nikarin lisäksi muita suomalaisia huippubrändejä kuten Woodnotes, Artek, Johanna Gullichsen, Secto Design ja Lapuan Kankurit. Rinne-Kanto on valinnut jokaiselle brändille oman taiteilijan, joiden kanssa brändit ovat toteuttaneet huoneen kuvitteellisesta kesähuvilasta teemalla ”Yllätysvieraat”. Ajatukseen liittyy suomalaiselle kesäasumiselle tyypillinen rento vieraanvaraisuus.

Nikari on mukana olohuonemaisen tilan rakentamisessa, ja se toteutetaan yhdessä Woodnotesin ja Secto Designin kanssa.

”Meille on ilo olla mukana hienossa seurassa. Kaikki näyttelyyn mukaan valitut brändit tekevät tinkimätöntä työtä muotoilun, käsityön ja laadukkaan valmistuksen suhteen, ja taide on linkittynyt tavalla tai toisella kaikkien yritysten toimintaan”, sanoo Nikarin toimitusjohtaja ja omistaja Johanna Vuorio.

Nikarilla taiteen ja taidekäsityön yhteys puusepäntaitoon on ollut alusta asti mukana.

”Meille on ilo olla mukana hienossa seurassa. Kaikki näyttelyyn mukaan valitut brändit tekevät tinkimätöntä työtä muotoilun, käsityön ja laadukkaan valmistuksen suhteen, ja taide on linkittynyt tavalla tai toisella kaikkien yritysten toimintaan.” — Johanna Vuorio

Harvinaislaatuisia tuotteita

”Nikarissa on tehty tiivistä yhteistyötä taiteilijoiden ja arkkitehtien kanssa yrityksen alusta lähtien”, Johanna sanoo. Eli täsmälleen sitä mitä Fiskars Village Biennalessakin. Nikarissa on luotu uniikkeja kokopuisia, taiteen ja designin rajamaastossa liikkuvia esineitä koko sen lähes 60-vuotisen historian ajan, Johanna sanoo ja mainitsee esimerkkinä Nikarin yhteistyöstä taiteilijoiden kanssa Daniel Libeskindin kanssa luodun ikiliikkujan, eli puusta toteutetun Intermundium Machine XVIII -teoksen vuodelta 1988.

Taide on ollut paikka, jossa on voinut testata uusia ideoita ja tekniikoita. Jotkin uniikeista kokeiluista on viety tuotteisiin saakka – toki niin, että ideat toimivat aidosti käytännöllisinä, arkea kaunistavina ja helpottavina tekijöinä sekä kestävät käytössä sukupolvelta toiselle niin kuin kaikki Nikarin tuotteet.

”Nikarin tavoitteena on aina luoda jotain ajatonta”, Johanna sanoo.

Showroom auki joka perjantai

Tuomme uusia tuotteita valikoimaamme pikkuhiljaa – toisinaan tiuhempaan tahtiin, toisinaan harvemmin. Nikarin tuotteita ja toimintatapaa voi maailman mittakaavassa kutsua milteipä harvinaisuuksiksi, termi ”rarity” sopii niihin hyvin. Asiakkaamme viittaavat myös siihen, että Nikarin jokainen tuote on uniikki, sillä itse materiaali – puu – on uniikki. Nikarin tuotteita tehdään piensarjatuotantomaisesti, mutta yhdellekään tuotteelle ei löydy täysin identtistä paria. Puun säikeet, oksat ja ominaispiirteet sijoittuvat tuotteissa eri paikkoihin, vuosirenkaiden määrä vaihtelee.

”Nikarin tuotteet ovat ominaispiirteiltään ainutlaatuisia – niistä jokainen sijaitsee omalla tavallaan taiteen ja muotoilun rajapinnassa”, Johanna sanoo.

Nikarin rauhalliseen ja puhdaslinjaiseen kalusteperheeseen on tuotu tänä keväänä uusia jäseniä. Lanseerasimme tuoteuutuuksia Tukholman, Milanon ja Kööpenhaminan designmessuilla, ja tuotteiden takaa löytyy kiinnostavia suunnittelijanimiä niin Suomesta kuin maailmalta. Pääset tutustumaan uutuustuotteisiin studio-showroomillamme, joka on ollut jo vuosia Fiskarsissa – samassa rakennuksessa, jossa tuotteidemme ensimmäiset vaiheet aina syntyvät.

”Fiskarsin studio-työpajamme ja showroom on Nikarin sydän”, Johanna sanoo.

Showroom on kesällä auki joka perjantai. Siellä vierailu kannattaa siis yhdistää Fiskarsin-kesäretkeen ja Fiskars Village Biennalen ihasteluun.

”Olemme toteuttaneet biennaleen olohuoneen, joka toivottaa yllätysvieraat lämpimästi tervetulleiksi.”

Nikari ja Woodnotes -showroom, Peltorivi 13, Fiskars. Avoinna perjantaisin klo 10–18 (ei juhannuksena).