Kymmenen vuotta sitten: 12 Designs for Nature

Kymmenen vuotta sitten: 12 Designs for Nature

Paljon on vettä virrannut ruukkikylää halkovassa Fiskarsinjoessa. On tullut kymmenen vuotta kuluneeksi siitä, kun Nikari pyysi 12 muotoilijaa ja suunnittelustudiota kertomaan tuotteen muodossa oman näkemyksensä Nikarin muotoilufilosofiasta. Syntyi 12 Designs for Nature, kokoelma, joka julkaistiin 12. joulukuuta vuonna 2012. Samalla alkoi Nikarin uusi, kansainvälisempi aika.

Vuoden jokaisen kuukauden mukaan nimetyt 12 Designs for Nature -kokoelman kalusteet käyvät dialogia puumateriaalin kanssa, saavuttaen muotonsa pohjoismaiselle käsityötraditiolle kumartaen. Kokoelman kansainväliseen suunnittelijaryhmään kuuluvat mm. Alfredo Häberli, Aamu Song & Johan Olin, Nao Tamura ja Thomas Sandell. Yhdeksi merkittävimmäksi projektin töistä on vuosien varrella noussut Jasper Morrisonin ja Wataru Kumanon suunnittelema December-tuoli – vielä nuorukainen, mutta jo painavan jäljen Nikarin historiaan merkinnyt kaluste.

Yhdeksi merkittävimmäksi projektin töistä on vuosien varrella noussut Jasper Morrisonin ja Wataru Kumanon suunnittelema December-tuoli – vielä nuorukainen, mutta jo painavan jäljen Nikarin historiaan merkinnyt kaluste.

Kymmenessä vuodessa kokopuisten kalusteiden arvostus on noussut merkittävällä tavalla. Ajankulu yllättää: voi olla vaikeaa hahmottaa, kuinka toisenlaiset kalustamisen ideaalit vain kymmenen vuotta sitten vallitsivat. On syytä juhlistaa sitä lahjaa, jonka metsät meille antavat; ja niitä käsiä, jotka taiten piirtävät ja valmistavat. On syytä antaa myös takaisin ja huolehtia siitä, että säilytämme tasapainon. Nikari tekee yhteistyötä Maailman Luonnonsäätiön kanssa lahjoittamalla osan kokoelman tuotteiden myyntituotosta maailman metsien monimuotoisuuden suojeluun.