Nikarilaiset: Juho Kinnunen
Noin 12 vuotta sitten Nikarin remmiin liittyi Juho Kinnunen. Vaikka Nikarista Juholla oli työpaikkaa hakiessa ennakkotietoja vain vähän, oli hän vaikuttunut yrityksen maineesta korkealaatuisten, käsityönä valmistettujen massiivipuuhuonekalujen valmistajana. ”Silloin ja nykyäänkin on Suomessa harvinaista, että yritys on keskittynyt tekemään massiivipuisia huonekaluja. Enemmän puutyöskentely keskittyy mittatilauspuoleen ja vaikkapa rakennuspuusepäntyöhön, jossa tehdään ovia, ikkunoita ja keittiöitä”, Juho toteaa. Ovien ja ikkunoiden parissa Juho aiemmin Limingassa työskentelikin. Kun entinen työntantaja joutui muuttamaan ja laittamaan tuotannon vuodeksi tauolle, Juho rohkeni tutun vinkistä hakea Etelä-Suomeen töihin. ”Ajattelin Nikarin maineen tuntien, ettei minulla ole mitään mahdollisuuksia, mutta tuumasin, että eihän siinä mitään menetäkään jos kokeilee”, Juho kertoo.
Juhon olettamukset eivät toteutuneet. Hän muutti Pohjois-Pohjanmaalta etelään ja aloitti työt Nikarilla puuseppänä vuonna 2010. Vuodesta 2013 lähtien Juho on toiminut tuotannonjohtajana. ”Vastaan tuotannon pyörittämisestä, eli olen tavallaan kapellimestarin paikalla jossa ohjaan koko tuotantoa”, Juho kertoo. Työhön kuuluu suurilta osin aikatauluttamista, työntekijöiden ja resurssien riittävyyden varmistamista, rekrytointia, kouluttamista ja työn ohjaamista. Olennaista on tukea työntekijöitä ohjaten parempiin ratkaisuihin ja sujuvoittaa työskentelyä kaikilta osin niin, että jokainen pääsisi sellaisen työn äärelle, mikä on henkilökohtaisesti mielekkäintä.
”Vastaan tuotannon pyörittämisestä, eli olen tavallaan kapellimestarin paikalla jossa ohjaan koko tuotantoa.”
Nikarin tinkimättömyys laadusta, kestävyydestä ja tuotannon läpinäkyvyydestä on Juholle ensisijaisen tärkeää. ”Täällä asiat tehdään alusta loppuun saakka niin hyvin kuin pystytään, huomioiden ketjun kaikki vaiheet niin ekologisesta kuin sosiaalisesta näkökulmasta”, Juho kertoo, ”teemme sellaisia tuotteita, jotka ovat sekä muotoilullisesti että rakenteellisesti kestäviä ja joiden rinnalla voi seistä selkä suorana”.
Nikarin punatiilisen verstaan suurista ikkunoista avautuu näkymät kaikkiin ilmansuuntiin. Juho kertoo, ettei niin erityiseen työympäristöön totu koskaan. Tärkeintä on kuitenkin se, minkälainen ilmasto on rakentunut seinien sisäpuolelle. ”Tykkään siitä, että meillä ammattimaisuus ja työnteon hauskuus voivat olla olemassa samanaikaisesti. Meillä on valtavan taitavat ja ammattimaiset puusepät, mutta korkea vaatimustaso ei silti kiristä ilmapiiriä. Meillä on töissä hauskaa: nauramme paljon ja teemme joskus pieniä jekkujakin”, Juho paljastaa.