Kari Virtanen & Alvar Aalto

Kari Virtanen & Alvar Aalto

Todellisuuttamme määrittelee jatkumo. Sukupolvet oppivat edellisiltä, tarttuvat hyviksi koettuihin keinoihin ja oppivat taitoja, joita kuljettavat mukanaan seuraaville. Tyylit toistavat toisiaan: tulee uusia, vanhoista inspiroituneita ja niistä johdettuja, uusiin asuihin puettuja tapoja ilmaista asioita visuaalisesti. Lapset omaksuvat vanhempiensa tapoja toimia kuin oppipojat oppi-isiltään. Mikään ei synny tyhjiössä: moni asia maailmassamme muuttuu ja kaikki muutokset ovat linkittyneitä johonkin vanhaan. Kaikkialla on loputtoman paljon ketjujen päitä, jotka juontavat juurensa jonnekin kauas.

Vuonna 1967 19-vuotias Kari Virtanen oli juuri perustanut oman puusepänverstaansa Nikkarinkosken osakeyhtiön vanhoihin tiloihin. Ensimmäisiä tilaustöitään hakenut nuori puuseppä sai yllättäen yhteydenoton Alvar Aallon arkkitehtitoimistolta. Tässä vaiheessa Aallon työt olivat vahvasti noteerattuja niin Suomessa kuin maailmallakin ja edustivat modernia muotoilua parhaimmillaan.

Ensimmäinen Aallon kanssa toteutettu projekti oli Seinäjoen uuden Lakeuden Risti -kirkon yhteyteen rakennettu seurakuntakeskus, johon Virtanen työsti monia puusta valmistettuja osia. Yhteistyö poiki lukuisia muita projekteja, esimerkiksi Seinäjoen kirjaston ja teatteritalon. Aallon kanssa työskennellessä Virtanen tuli määritelleeksi yhdessä muiden tekijöiden kanssa suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun historiankirjoihin painettavia jälkiä. Työskentely Alvar Aallon kanssa oli Virtaselle oppimiskokemus ja johdatti voimakkaasti myös syvempään ymmärrykseen hänen omasta tyylistään. Tarkoituksenmukaiset, tinkimättömällä ammattitaidolla ja kauneuden ymmärryksellä viimeistellyt esineet ja kalusteet määrittelevät myös nykypäivänä Nikarin arvoja.

Alvar Aalto oppi aikanaan ammattitaitonsa ja estetiikan ymmärryksensä edeltäjiltään ja ympäristöltään – ja niin Kari Virtasen edelleen kuljettamana tämä sama ikiaikainen ymmärryksen, tiedon ja taidon jatkumo elää ja jatkaa matkaansa.

 Lakeuden Risti kirkko sijaitsee Seinäjoella.

Alvar -tarjotin on Nikarin malliston vanhin tuote. Alkuperäiset tarjottimet ovat yhä käytössä Lakeuden Ristin seurakuntakeskuksessa, johon ne alunperin valmistettiin.